Savoir-vivre to zwrot, który przynajmniej częściowo jest wszystkim znany. Niektórzy twierdzą, że nigdy w życiu nie przyda im się wiedza na temat tego, który widelec odłożyć na którą część talerza. Z pozoru ta wiedza wydaje się mało przydatna, jednak w życiu bywają różne sytuacje. Wyobraź sobie, że udajesz się do nieznanej dla Ciebie, eleganckiej restauracji i na miejscu kelner zabiera CI talerz, kiedy nie rozpocząłeś jeszcze posiłku. W takich momentach wiedza z zakresu savoir-vivre okazuje się bezcenna. Sprawdź, jak poprawnie odkładać sztućce w restauracji.
Savoir-vivre w restauracjach – informacje ogólne
Wiedza z zakresu poprawnego odkładania sztućców może przydać się nie tylko w trakcie wizyt w droższych lub tańszych restauracjach. To rodzaj informacji, które są niezwykle uniwersalne i mogą być wykorzystywane nawet podczas spotkań ze znajomymi czy rodziną. Świadomość tego, w jaki sposób poprawnie odkładać sztućce gastronomiczne sprawi, że Twoje zachowanie spotka się z uznaniem wielu osób.
Na samym początku warto zapoznać się z kilkoma bardziej ogólnymi informacjami, na temat savoir-vivre w restauracjach. Pierwszą, najbardziej znaną zasadą jest fakt, że nie powinno rozpoczynać się posiłku do momentu, aż wszyscy goście nie otrzymają swoich dań. W eleganckich restauracjach bardzo często jeden stolik obsługuje kilku kelnerów. Dzięki temu współbiesiadnicy nie muszą długo czekać z rozpoczęciem posiłku. Inaczej ma się sytuacja w lokalach, które aspirują do bycia eleganckimi, gdzie na jeden stolik przypada tylko jeden kelner. W tym przypadku w dobrym tonie jest zwolnienie innych osób z konieczności czekania i złożenie propozycji, aby zaczęli jeść.
Kolejną, ogólną zasadą, którą warto znać, jest położenie talerza z pieczywem. Powinien on znajdować się po prawej stronie od Twojego głównego talerza. Nawet jeśli talerzyk z pieczywem po prawej stronie znajduje się bliżej, nie powinno się z niego korzystać. Jest on przydzielony do osoby, która siedzi po Twojej prawej stronie.
Sposoby na odłożenie sztućców gastronomicznych w restauracji
Różne ułożenie sztućców ma różne cele komunikacyjne skierowane do kelnera. Wiedza na ten temat pozwoli uniknąć wielu kłopotliwych sytuacji, które mogą Cię spotkać. Kiedy nóż znajduje się po prawej stronie talerza głównego, a widelec po lewej, oznacza to, że sztućce są ułożone w pozycji wyjściowej. Widelec i nóż zawsze powinny znajdować się na talerzu. Nieeleganckie jest odkładanie sztućców na serwetkę czy obrus. Jeśli chcesz zrobić sobie przerwę w trakcie posiłku, ułóż nóż i widelec na talerzu na godzinie 8 i 16. Zwróć uwagę na to, aby nie krzyżowały się ze sobą, ponieważ ten układ jest sygnałem dla kelnera, że prosisz o dokładkę. Otrzymane danie Ci nie smakuje lub po prostu chcesz przejść do następnej pozycji w menu? Skrzyżuj nóż z widelcem na środku talerza. Kolejnym, bardzo przydatnym ułożeniem sztućców jest pozycja, która przekazuje sygnał szefowi kuchni, że danie, które jadłeś wyjątkowo Ci smakowało. Aby zasygnalizować taką informację, należy postawić sztućce gastronomiczne równolegle do siebie na środku talerza, skierowane w prawą stronę ostrzem i zębami.